Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výhrada práva věřitele dovolat se neúčinnosti právního jednání

Výhrada práva věřitele dovolat se neúčinnosti právního jednání


 

Nový občanský zákoník zavádí nový institut, kterým je výhrada práva věřitele dovolat se neúčinnosti právního jednání.

To spočívá v tom, že věřitel si může dříve, než se jeho pohledávka stane vykonatelnou, prostřednictvím notáře (ale i exekutora nebo soudu) učinit výhradu práva dovolat se neúčinnosti právního

jednání, a to formou oznámení tomu, vůči komu se neúčinnosti právního jednání může dovolat. Jedná se zejména o toho, kdo s dlužníkem právně jednal, kdo z právního jednání přímo nabyl prospěch, případně vůči jeho dědici nebo vůči jeho právnímu nástupci za splnění zákonem stanovených podmínek. Učinění výhrady má za následek, že věřiteli lhůta k dovolání se neúčinnosti právního jednání neběží, dokud se jeho pohledávka nestane vykonatelnou.       

Notář na žádost věřitele doručí jeho oznámení o jeho výhradě práva dovolat se neúčinnosti právního jednání tomu, koho věřitel označil. O žádosti věřitele notář sepíše protokol, jeho náležitosti stanoví notářský řád.  V tomto případě notář za obsah oznámení o výhradě neodpovídá.

Věřitel může oznámení o výhradě jeho práva dovolat se neúčinnosti právního jednání učinit také do protokolu, jehož náležitosti stanoví notářský řád. V tomto případě notář za obsah oznámení odpovídá.

Odměnu za úkony potřebné k doručení oznámení věřitele stanoví notářský tarif (odkaz zde).